Biografia

Perquè us podeu fer una idea de qui soc jo, Tanja Lutteropp, aquí un petit resum de la meva vida i com vaig desenvolupar el meu mètode.

Vaig néixer a Kassel (Alemanya) al 1987 i al cap de dos anys els meus pares van decidir venir a Espanya, concretament a l’Alt Empordà, Girona.

Mohrlie va ser el nostre primer animal, un gat. Amb ell vaig aprendre ràpidament a Tanja-Mohrlie-y-Balou-1998-1-256x300respectar l’espai personal i els límits. Quan ens van donar una gosseta, Balou, podia observar que ser líder no era una qüestió de mida sinó d’energia, aptitud i actitud, ja que el gat era sens dubte el cap. Gràcies a ells vaig aprendre molt sobre la jerarquia i el lideratge.

Amb 8 anys vaig començar a muntar a cavall. Més tard va sorgir la meva passió per la doma clàssica ja que l’harmonia, la sintonia i la lleugeresa m’atreien. Donant la impressió que el cavall llegeix els pensaments del seu genet, buscant la fluïdesa en els moviments. Tot això em fascinava.

Quan començava a treballar en una hípica presentant cavalls a concurs, veia que aquella manera de treballar no anava amb mi i a partir d’aquí vaig començar a buscar un altre camí. Anys més tard vaig anar a Alemanya per comprar un cavall, Cappuccino (Cappu), allà començava a canviar de rumb. Amb ell trobava l’harmonia, unió, equilibri i confiança que sempre estava buscant.

Concurso-Cappu-2008-300x256Concursava amb Cappu a Catalunya (concursos territorials i regionals), però semblava més important el moviment dels anteriors a l’activitat dels posteriors i que el cavall estigués relaxat, confiat i harmoniós. En els concursos només veia cavalls estressats i infeliços. Aquest ambient i la manera de jutjar no em motivaven i així decidia marxar a França.

El 2010, portant només 3 mesos concursant a França, vam guanyar plata en el campionat regional de Languedoc-Roussillon (veure noticia: “l’Indépendant” diari nacional del 26/06/2010). Podeu trobar vàries publicacions d’aquells temps (i temporades enrere), encara que per un error tipogràfic em trobareu com Tanya Lutteropp (només a França). La manera de jutjar era més objectiva  i s’adaptava més als meus principis ja que valoraven més que el cavall anés amb ganes i relaxat.

Gràcies a la feina i les experiències en les hípiques, entrenadors i particulars vaig trobar el meu propi camí.

Cappu i jo vam tornar a la terra de la Tramuntana concursant també en salt i concurs complet, per amor a l’art, seguíem aprenent i avançant…

Chibo-riendo-Small-300x286Mitjans del 2013 se’m va creuar un PRE (Pura Raza Española) de 4 anys pel camí: Chibo (nom que ve de la marca de cafè alemanya Tschibo). Era difícil tant en el  maneig , com a la hora de treballar i també de caràcter. Em va ensenyar que tots necessiten el seu propi ritme, un pla de treball individual i adaptat a cada personalitat, sigui animal o humana. Sobretot a tenir paciència, no rendir-se mai i a aprendre a canviar la perspectiva.

Fins ara la nostra familia de 4 potes ha anat creixent i disminuint (gossos: Balou i Kira, cavalls: Cappu i Chibo i gats: Mohrlie, Punky i Kitty). Cada animal ens ensenya alguna cosa a la seva manera y he aprés molt de tots els animals que m’han sigut confiats. Estic molt agraïda a cadascú d’ells per la confiança, el respecte i les experiències que m’han regalat. Gràcies a tots ells vaig començar a donar classes, cursos i seminaris per persones i els seus animals (sobretot gossos i cavalls).

Els animalcoopers són complexos i els coneixements que es té van augmentant, per això s’ha d’estar aprenent. Actualment estic continuant formant-me en la osteopatia per ajudar tant a les persones com als animals (cavalls, gossos, gats…) basat en el mètode Poyet per també poder ajudar al benestar físic.

Tots els ensenyaments i experiències serveixen per trobar un mètode propi creant equilibri i confiança entre els propietaris i els seus animals. Basat en la varietat en el treball, saber escoltar a l’animal, satisfer les necessitats psíquiques i físiques; la importància d’un bon material: collar, corretja, premis, joguets, muntura, embucadura, etc. I un bon equip humà és un bon suport que ajuda molt en aquest sentit: ferrador, veterinari, dentista, osteòpata, etòleg, etc.

 

Personimals